Agut: “En situacions complicades cal acompanyar-nos entre nosaltres i acompanyar-los a ells i elles”

  • 29 d'abril de 2020

Parlem amb Nil Agut, Cap d’Agrupament a La Traca

Primer de tot, què tal? Com estàs?
Personalment em trobo en un moment agredolç, no m’avorreixo per la quantitat de feina que tinc, ja que em graduo de la universitat aquest any, però el futur és incert i molta gent ho està patint molt, així que també es viu amb preocupació.

Sabem tot el que fan els alumnes a través dels centres… però, i els grups de joves, què és de vosaltres, què esteu fent?
En general moltes entitats sense ànim de lucre estan portant a terme iniciatives en línia amb molta creativitat, i les entitats juvenils del món del lleure no som una excepció. Des de l’associació Joves La Salle es van proporcionar materials adaptats per un dels moments més importants de l’any que normalment vivim junts, la Pasqua Jove. A més a més, molts dels grups, esplais i agrupaments, seguim oferint activitats. Aquest és el nostre cas, a La Traca oferim activitats per fer a casa cada dissabte (els més grans inclús es reuneixen per videoconferència) i petits reptes o recursos a les xarxes socials. A part, és un bon moment per també mirar la part interna de les entitats, oferint formació en línia o revisant aspectes que normalment no podem revisar per falta de temps.

Per quin motiu heu continuat oferint-los activitats o trobades virtuals?
Pel mateix motiu que les escoles no tanquen! Creiem en l’educació en el lleure i en l’educació no formal com a parts fonamentals pel desenvolupament de la persona. Considerem la nostra tasca essencial. Encara que les activitats no siguin (o no semblin) gran cosa, volem seguir oferint quelcom als nens i nenes. A més a més, en situacions complicades cal acompanyar-nos entre nosaltres i acompanyar-los a ells i elles.

Quin balanç en feu de la iniciativa?
Encara és aviat per poder fer balanç, però confiem que sigui positiu. Per nosaltres és molt més important estar “presents” i acompanyar. Tampoc pretenem fer activitats en línia com si fossin presencials, amb 80 persones, només que les nostres iniciatives puguin ser útils per un nen o nena que estigui a casa ja serà un balanç positiu.

I les famílies i els nens i nenes?
Hem rebut alguns e-mails d’agraïment i la nostra pàgina web ha tingut més visites que quan es va publicar la informació dels Campaments d’estiu al febrer, així que de moment estem molt contents en aquest aspecte. Igualment, estem oberts a rebre propostes i idees si hi ha alguna necessitat especial a la qual puguem donar resposta.

Diuen que de tot se n’aprèn alguna cosa. Què creus que aprendrà el grup La Traca d’això?
Crec que les entitats juvenils ja disposàvem d’una certa capacitat d’adaptació per les nostres característiques, però això ens porta a un nou nivell! Aquesta situació ens escenifica com sorgeixen imprevistos i s’ha de tenir molta flexibilitat i plans A, B, C… fins als que calgui. Participants i responsables aprendrem (o ja estem aprenent) a valorar molt més les activitats senzilles i els moments conjunts, i també a donar-li valor a la nostra tasca com a activitat essencial.

I tu?
És un tòpic ja però…a valorar molt més les coses senzilles sobretot. Crec que tothom ha d’aprendre de la situació, però tan important com aprendre és aplicar aquests coneixements quan tornem a la vida normal. Potser ara ens hem preocupat per aquell conegut/da o amic/ga que fa dos anys que no trobem dues hores per fer un cafè, o ens hem pres més seriosament la neteja, hem valorat més les persones que treballen en serveis bàsics i no tenen unes bones condicions laborals, o bé ens hem adonat del que repercuteix la nostra activitat al medi ambient; personalment espero que la societat, les empreses, les entitats, les institucions, els governs…. recordem d’aquestes reflexions quan tornem a la vida normal i ens posem a treballar per millorar.