El tema de les pantalles i infància fa temps que és una qüestió de debat i d’alarma social i no s’acaba d’assolir l’equilibri saludable respecte al seu ús. La seva ràpida incorporació a la vida diària ha afectat a tots els grups d’edat i, en conseqüència, a la manera de relacionar-nos i divertir-nos. Les tecnologies no són perjudicials per elles mateixes, però sí la seva gestió inadequada, que pot comportar riscos per al desenvolupament físic, psíquic i social dels infants i adolescents. Per evitar aquests riscos és imprescindible realitzar un bon acompanyament digital i tenir les eines necessàries.
Com adults/es tenim el deure de vetllar per la salut i benestar dels infants i joves… però què passa amb les pantalles? Quin ús en faig com a adult/a?
Des de La Salle Premià ens donen algunes eines per afrontar i prevenir el ciberassetjament.
7 eines per prevenir el ciberassetjament:
- El nostre paper com a adults/es és ser el seu model i, per tant, és important que nosaltres fem un ús responsable de les xarxes socials. Els nens i nenes aprenen molt del comportament dels seus pares i mares, així que nosaltres hauríem de projectar també bones pràctiques, un ús respectuós i prudent d’Internet.
- Fomentar entre els joves l’empatia i el respecte cap als altres, ensenyant-los a tenir cura de les seves paraules i accions dins d’internet o plataformes digitals. És molt important cultivar un ambient de respecte, empatia i inclusió per tal de crear un entorn en el qual tots se sentin valorats i respectats.
- Establir unes normatives i polítiques clares sobre l’ús de la tecnologia tant a les escoles com a dins de casa, ajudant d’aquesta manera a sensibilitzar sobre les conductes del ciberassetjament.
- Involucrar tant a pares i mares com a professionals de l’educació, per a generar un flux de comunicació constant sobre el ciberassetjament per tal de detectar casos i actuar de forma ràpida i eficient. També, ajudarà a prevenir possibles casos, i a actuar en conseqüència.
- Fomentar la comunicació oberta i honesta entre els joves i els adults/es, per tal que se sentin en un entorn segur per parlar de qualsevol problema que tinguin.
- Parlar sobre el tema de la privacitat. Explicar que és difícil tirar enrere un cop han compartit fotografies o comentaris dins internet o xats, i que terceres persones poden utilitzar aquesta informació per fer-los mal.
- Utilitzar controls parentals, aquestes eines ajudaran a tenir un control de com i quan els infants utilitzen els dispositius digitals.
Dedicar temps
La millor manera de promoure i garantir el benestar és compartir temps en família. Temps de qualitat que proporciona un sentiment de seguretat, amor, i que resulta essencial per al seu desenvolupament emocional. Saber que tenen un entorn de suport a casa els ajuda a gestionar millor les seves emocions i a desenvolupar una autoestima saludable. Les pantalles no podran substituir aquesta necessitat vital.
El veritable valor del temps en família es troba en les connexions reals, no en les digitals.