La Salle Manresa fa memòria de l’exili

  • 29 de octubre de 2021

En l’actualitat milers de persones marxen de països fugint de la guerra i la violència. Comencen viatges vers l’esperança cap a països on es viu en pau. En uns moments històrics on sovint es parla d’aixecar murs davant dels que fugen de la guerra o davant d’aquells que són diferents, recordar que no fa tant els protagonistes dels exilis eren els nostres familiars i avantpassats sempre és just i alliçonador.

Fer memòria d’aquestes històries és el que van fer els alumnes de 1r de Batxillerat de La Salle Manresa amb l’escriptora i historiadora Assumpta Montellà: resseguir les petjades de l’exili de tants catalans i espanyols que després de la Guerra Civil es van veure obligats a marxar d’Espanya bo i recuperant, tal i com diu Walter Benjamin, “la història dels que no tenen nom.”

Després d’una xerrada introductòria a l’escola, durant els passats 25 i 26 d’octubre vam marxar per a seguir els passos dels exiliats que fugien travessant els Pirineus cap a l’exili a França, escapant de la repressió i persecució que van viure els vençuts. L’itinerari va començar al poblet de La Vajol, on vam visitar la famosa “Mina d’en Negrín”. Des d’allà i caminant vam refer el camí de molts exiliats pel coll de Lli, fins arribar a la frontera amb França, punt per on el presidents Companys, Aguirre i Azaña van creuar la frontera.

L’endemà vam visitar la Maternitat d’Elna, un oasi de pau enmig del mar de la guerra, tal i com la va definir l’Assumpta Montellà. Gràcies a Elisabeth Eidenbenz van néixer 597 infants fills de mares refugiades dels camps de concentració d’Argelers, Rivesaltes o Saint Ciprien. La jornada la vam acabar recordant les víctimes de tots els conflictes amb un emotiu minut de silenci a la sorra de la platja d’Argelers i visitant la tomba del poeta Antonio Machado a Collioure.

Les paraules de Montellà, els espais recorreguts i coneguts ens van fer viure les circumstàncies dels exiliats i refugiats de casa nostra ara fa poc més de vuitanta anys. Tota una lliçó per entendre com cal tractar els refugiats que encara avui fugen de tants conflictes buscant un lloc que els aculli.