Recursos pedagògics per la No-Violència i la Pau

  • 29 de enero de 2025

Actualment, en el context en què vivim de guerres i conflictes, ens demostra que és molt necessari educar per a la pau i la no-violència. L’objectiu d’educar per a la pau és el de donar eines per relacionar-se de la millor manera, i per aprendre a afrontar els conflictes a partir de valors tals com la justícia social, la igualtat, la tolerància i la solidaritat.

Des de La Salle Congrés ens parlen de com treballen amb alumnes de diferents edats i classes, proposant diferents dinàmiques creatives, participatives, i enfocades a la reflexió, sobre la pau i la convivència.

Dinàmiques per treballar la No-Violència i la Pau:

  1. El fil de la Pau

Material: Un cabdell de fil.

Descripció: Els alumnes es col·loquen en cercle i un d’ells comença dient una paraula relacionada amb la pau, mentre aguanta el fil. Després, llença el cabdell a un altre company, que també ha de dir una paraula, mantenint una part del fil. Es va creant una xarxa que representa els vincles entre tots.

Objectiu: Visualitzar la connexió entre tots els membres de la comunitat educativa i la importància de les relacions de pau.

2. Un relat col·lectiu

    Material: Cap

    Descripció: En cercle, un alumne comença una història plantejant un   conflicte o una situació de violència, però deixa la narració oberta. Cada alumne afegeix una frase que va evolucionant la història cap a una resolució pacífica.

    Objectiu: Fomentar la resolució de conflictes de manera creativa i treballar en equip per construir un relat de Pau.

    3. Joc de Rol: Conflictes i Solucions

      Material: Targetes amb situacions de conflicte.

      Descripció: Es divideix la classe en petits grups i se’ls dona una targeta amb una situació de conflicte (per exemple, una baralla entre companys). Cada grup ha de preparar una petita representació sobre com abordar el conflicte de manera pacífica.

      Objectiu: Practicar habilitats de resolució de conflictes i empatia.

      4. L’arbre dels desitjos

        Material: Un arbre sense fulles dibuixat en cartolina gran o de paper, fulles de l’arbre impreses en paper.

        Descripció: Cada alumne escriu un desig de Pau o un dibuix que ho representi, tant personal com global, en una fulla de l’arbre i la penja en l’arbre. Al final de l’activitat, es llegeixen en veu alta. També es pot ampliar l’activitat deixant fulles enganxades a la taula d’algun company o a altres llocs de la classe per deixar missatges individuals i col·lectius.

        Objectiu: Fomentar la reflexió individual sobre la Pau i compartir-la amb la comunitat. Fomentar la creativitat i el treball en equip per expressar idees de Pau visualment. 

        5. Crea el teu símbol de la pau

          Material: Paper, colors, tisores.

          Descripció: Els alumnes dissenyen el seu propi símbol de la pau, explicant el significat personal de la seva creació. A classe, poden explicar què representa la seva obra.

          Objectiu: Fomentar l’expressió artística i la reflexió individual sobre què significa la pau per a cadascú.

          Aquestes dinàmiques poden adaptar-se a les necessitats i nivells de cada grup classe, i permeten treballar la Pau des de diferents vessants: la reflexió individual, el treball col·lectiu i la resolució de conflictes.