Germà Solsona: “D’aquesta situació hem d’aprendre la lliçó de solidaritat”

  • 29 d'abril de 2020

Parlem amb el Germà Josep I. Solsona, Director de comunitat de La Seu d’Urgell i Professor d’ESO

Com està vostè i els Germans que viuen amb vostè?

Estem confinats i molt bé tots. La salut ens acompanya a tots els Germans. Som una comunitat de 5 germans amb les edats compreses entre 81 i 58 anys i mirem de respectar al màxim el confinament que el nostre govern ens ha imposat.

Som una comunitat atenta a les necessitats de la nostra comarca i junt amb el col·legi fem tot el possible perquè la manca de recursos al nostre hospital sigui la menor possible. Donació de mascaretes, guants, bates, … i oferir l’Alberg per si fa falta.

Com estan vivint aquesta situació a la comunitat de Germans?

Els germans estem molt tranquils i anem pregant per tots els que han patit alguna pèrdua o tenen a la seva família algun cas de coronavirus.

Com ha canviat el seu dia a dia?

El nostre dia a dia el definiria com avorrit sense la mainada i els professors pel centre. Els germans que encara fem classe o estem en actiu continuem treballant des dels nostres despatxos preparant feina pels nostres alumnes o fent tasques administratives que no es poden deixar per més endavant. Això sí, sense sortir del centre si no és per necessitat.

Està impartint alguna assignatura de manera virtual? Quin balanç en fa?

Jo soc professor de Religió i de Tecnologia a l’ESO i a Cicles formatius faig 2 unitats formatives aquest semestre.

Estic preparant les classes i l’avaluació de forma diferent. Això em comporta molta feina per la impossibilitat d’un contacte directe. Les classes per Videoconferència són molt diferents i no estava preparat per haver de fer-ho d’avui per demà. Veig que els alumnes responen molt bé a aquesta nova situació, encara que alguns tenen problemes informàtics per connectar-se i seguir les classes.

El meu balanç és positiu però veig que això ens suposa una càrrega afegida a la nostra feina d’educar.

Si pogués transmetre un missatge als alumnes, ara mateix, quin seria?

Ànims!, que cada dia és un dia menys per tornar-nos a trobar! I que aprofitin aquests dies per viure amb família ja que ells són els que més els estimen.

Segon consell: No t’abandonis a la rutina, busca sempre una motivació quan t’aixequis pel matí per veure el dia, diferent i millor que l’anterior.

Per acabar: No ens oblidem de tots els amics i de les persones que ho passen malament. Cal donar-los consol i parlar amb ells via telèfon, Videoconferència…

Diuen que de totes les situacions se n’aprèn alguna cosa. Què ha après vostè?

D’aquesta situació hem d’aprendre la lliçó de solidaritat, es a dir, hi ha molta gent que ho passa malament i nosaltres que estem bé som els primers que ens hem de mullar per ajudar-los. No esperem que ens vingui d’enlloc.

No fem cas dels egoistes i de les persones que només miren per ells mateixos, aquests són els grans destructors de la nostra societat.