Dins de la família, la comunicació és una eina clau per expressar-se i construir vincles forts els uns amb els altres. Una comunicació efectiva, permet que tant els pares/mares com els infants i adolescents, comparteixin les seves experiències, sentiments i expectatives d’una manera oberta i honesta. En una escola de màxima complexitat, com és el cas de La Salle Comtal, on la diversitat cultural i lingüística és una característica destacada, una comunicació eficaç amb les famílies és clau per al benestar de l’alumnat.
El personal del PAS, té una tasca molt important en aquest sentit, ja que és la primera línia de contacte i atenció per a les famílies. És el pont de comunicació entre famílies i comunitat educativa.
Des de La Salle Comtal doncs, ens donen una sèrie de recursos per ajudar a millorar la comunicació amb la família.
7 recursos per gestionar la comunicació en família:
- Diversificació en els canals de comunicació utilitzats: per garantir que la comunicació sigui efectiva, accessible i arribi de forma eficient. La diversitat de canals permet que s’adaptin a diferents necessitats i contextos per tal que les famílies puguin participar activament en el procés educatiu.
- Empatia i acceptació: les situacions i realitats de les famílies són molt diverses i cal atendre-les segons les necessitats, tractant sempre aquesta informació amb confidencialitat i respecte, creant un ambient segur per a les famílies. És molt important que no se sentin jutjades.
- Escolta activa i disponibilitat: és important que les famílies puguin expressar les seves preocupacions, inquietuds i suggeriments. Que sàpiguen que es poden dirigir a nosaltres sempre que ho necessitin i crear un ambient on les famílies se sentin escoltades i valorades, mostrant comprensió i disposició en situacions més delicades, per enfortir la relació entre escola i família.
- Crear i enfortir la relació escola-família: l’objectiu principal ha de ser crear un ambient de confiança mútua entre l’escola i les famílies, especialment quan es troben en situacions de vulnerabilitat. Això ho aconseguim fomentant la participació de les famílies en projectes escolars (jornades solidàries, culturals, festivals…) i reconeixent i donant valor a aquesta diversitat cultural i lingüística.
- Fomentar l’autoexpressió: s’ha d’animar als infants a expressar els seus interessos, objectius i preocupacions, mitjançant activitats creatives com dibuixar o escriure, o dur a terme activitats conjuntes com cuinar, jugar, anar a caminar, etc.
- Adapta el teu llenguatge a cada edat: és important utilitzar un llenguatge i mètodes de comunicació que siguin apropiats per a cada edat. Pels més petits/es, per exemple, s’ha d’utilitzar un llenguatge senzill i clar per ajudar-los a entendre millor la situació i inclús et pots ajudar d’exemples o il·lustracions.
- Identifica errors comuns dins la comunicació familiar: és important reconèixer els errors per tal d’obrir nous camins cap a una comunicació més saludable i enriquidora per tota la família.
La comunicació és essencial
L’èxit en la comunicació no es basa únicament en com es duu a terme i els mitjans utilitzats, sinó que cal crear espais d’escolta i diàleg on les famílies se sentin respectades i valorades. La comunicacióha de ser clara i constant, on les famílies siguin partícips del dia a dia de l’escola.
Així doncs, és fonamental prioritzar una comunicació oberta, sincera i respectuosa, per tal d’enfortir els llaços afectius i fomentar un ambient de comprensió i suport mutu.