L’educació en positiu és un enfocament pedagògic que se centra en el desenvolupament integral dels infants i adolescents, posant èmfasi en el benestar emocional, les relacions positives i el creixement personal, a més de l’aprenentatge acadèmic. Es basa en els principis de la psicologia positiva, que busca fomentar els punts forts, les habilitats socials, la resiliència i l’autoestima dels alumnes.
Des de La Salle Horta, ens donen una sèrie de tècniques i consells de com posar en pràctica l’educació en positiu.

9 estratègies per educar en positiu:
1. Generar vincles afectius: Mitjançant les paraules i la comprensió mútua, per tal que es sentin en un entorn segur i acceptats, sempre utilitzant un llenguatge positiu i evitant les crítiques.
2. Desenvolupar les fortaleses personals: Identificar i potenciar les habilitats i qualitats positives de cada alumne.
3. Mostrar empatia: Tractar de comprendre la seva perspectiva i els seus sentiments és essencial per poder connectar emocionalment amb ells/es.
4. Establir límits: Posar uns límits i unes normes clares els ajudarà a entendre les conseqüències dels seus actes.
5. Habilitats de resolució de conflictes: Se’ls ha d’animar a expressar les seves necessitats i a buscar solucions que siguin satisfactòries per les dues bandes, així com orientar-los i donar-los suport.
6. Foment de la resiliència: Ensenyar als estudiants a afrontar i superar les dificultats de manera constructiva.
7. Millora del clima escolar: Crear un entorn educatiu segur, inclusiu i de suport que afavoreixi l’aprenentatge i el creixement personal.
8. Autonomia: Doneu-los l’oportunitat de prendre decisions i assumir la responsabilitat apropiada per a cada edat, així agafaran confiança en si mateixos.
9. Promoció de la gratitud i l’optimisme: Incentivar actituds positives que contribueixin al benestar general.
Avantatges d’educar en positiu:
Un dels principals avantatges de l’educació en positiu és sens dubte, l’oportunitat que se’ls hi dona als estudiants d’aprendre a ser responsables. El fet d’involucrar-los a l’hora de buscar solucions als problemes els hi ensenya a prendre decisions per si mateixos i a assumir les conseqüències d’aquestes.
Així doncs, no només es fomenta l’èxit acadèmic dels alumnes, sinó també es promou el seu benestar emocional, social i mental. Per tant, es persegueix formar individus equilibrats, resilients i amb un fort sentit de la pròpia valia, preparats tant acadèmicament com emocionalment per afrontar els reptes del món actual.