Arriba desembre i amb ell el Nadal i el bombardeig d’anuncis de joguines de tota mena. Saber quines joguines són les més adequades per als nostres fills/es és complicat, per això, des de La Salle Premià us donem uns quants trucs i consells per comprar les joguines que els nens i nenes estan desitjant.
Les joguines són un material que serveix als infants per apropar-se al món, descobrir-lo, aprendre, socialitzar, entre d’altres. Sovint, no els hi donem la importància que tenen i acabem triant allò que està de moda, o el que surt a la televisió sense pensar-ho gaire. Gràcies a la neurociència, sabem que el joc és emoció. I sense emoció, no hi ha aprenentatge.
Què cal tenir en compte a l’hora d’escollir les joguines?
- Les joguines han de ser adequades a l’edat del vostre fill/a. Partim de l’estat maduratiu de l’infant, la seva força, la mobilitat i cal respectar el seu creixement natural. No convé forçar-lo a entomar jocs que no li són propis. Una joguina ha de ser divertida, entretinguda, però alhora estimulant. Les joguines només són un instrument… allò que realment importa és el joc! Els jocs educatius més exitosos i adequats per al desenvolupament acostumen a treballar un d’aquests 4 nuclis motivacionals: la imaginació i la creativitat, l’empoderament (aprenentatge/desenvolupament), la curiositat, i la socialització de l’infant.
- En la varietat hi ha la diversió. Cal tenir joguines de diversos tipus: joc de construcció, joc de moviment, joc d’imitació, joc artístic o musical, joc de taula, joc de lògica… Sovint acabem regalant a l’infant allò que sabem que li agradarà, però és un repte molt maco obrir-li noves portes a la diversió.
- Moltes vegades els infants prefereixen materials senzills que complicats. És preferible apostar per materials poc estructurats o poc dirigits. És a dir, materials que permetin que l’infant sigui creatiu, els faci i els desfaci. Són els oposats a les joguines amb moltes llumetes, colors molt vius i sons estridents, que no et permeten fer gaire cosa i que al cap d’uns mesos acaben caient en l’oblit per sempre.
- Jugant és com més aprenen els infants. El joc és el primer contacte que tenen els infants amb les normes socials. A mesura que vagin creixent, el joc configurarà els rols de gènere, les regles i l’autocontrol. De petits ens ensenyen com és el món que ens envolta… Així que no regaleu joguines bèl·liques, ni sexistes… Feu del món un lloc millor!
- Els excessos no són bons. Un excés de regals produeix que els infants no els valorin i fins i tot avorriment. És millor tenir una quantitat menor de joguines però plenes de possibilitats. Per això, en els regals, cal recordar sempre que menys és més, i millor anteposar la qualitat que la quantitat.
- És moment per ensenyar solidaritat. Sempre s’ha de ser solidari, per descomptat, també la resta de l’any. Perquè sempre hi ha algú que ho està passant malament. Però el Nadal és una bona època per aprendre a recordar-se d’aquells que no gaudeixen del mateix que nosaltres, especialment d’aquells nens i nenes que estan patint. Aprofita aquest Nadal perquè aprenguin a ser solidaris amb els altres. Informa’t i participa amb el teu fill/a de les campanyes solidàries que tens a prop.
- Per últim, us proposem la regla dels quatre regals i és que els escollim basant-nos en un o més d’aquests quatre principis (o tots 4): alguna cosa per portar (roba, sabates, motxilla…), alguna cosa educativa, alguna cosa que desitgin i alguna cosa que necessitin.
Passar temps amb els nostres fills/es
Esperem que aquestes recomanacions us hagin estat d’ajuda. Al final, el temps que dediqueu a estar amb els vostres fills i filles és el regal més valuós i és on aprendran més coses sobre el món i la vida. I això és per tots els sexes, edats, situacions…
Aprofitem al màxim els moments màgics, perquè les joguines s’obliden, però les emocions experimentades i els bons records no ho fan.
