Com escollir el futur després de l’ESO

 • 20 de marzo de 2024

Decidir quin és el camí que es vol seguir després d’acabar l’ESO és una decisió que no es pot prendre a la valenta. A l’hora d’escollir quin serà el teu futur, primer t’has de preguntar quin tipus de feina t’agradaria fer i en quin sector, per tal de definir el teu objectiu professional. Després, és molt important que t’informis i analitzis bé totes les opcions acadèmiques i professionals que hi ha, per no precipitar-te.    

Des de La Salle Gràcia ens donen una sèrie de recomanacions per poder prendre aquesta decisió tan difícil. 

5 preguntes que t’has de fer abans d’escollir el teu futur:

El primer que has de fer és conèixer-te bé: 

 1. Quines són les teves aptituds o habilitats?
 2. Quina és la teva vocació?
 3. Quines són les teves necessitats?
 4. Quines opcions tens?
 5. Quines són les teves prioritats?

Un cop tinguis la resposta a totes aquestes preguntes, és hora d’informar-se de totes les opcions educatives i professionals que existeixen actualment i veure què encaixa millor amb les teves necessitats i expectatives pel futur. D’altra banda, des del centre pots assistir a les tutories grupals on es realitzen xerrades sobre el Batxillerat i els Cicles Formatius tant a les famílies com a l’alumnat, així com realitzar una tutoria individual per tal de resoldre tots els teus dubtes.

Si has superat l’ESO i vols continuar formant-te, tens les següents opcions:

 • Batxillerat: On trobaràs diferents itineraris, tenen una durada de 2 cursos i et preparen per accedir tant a la Universitat com per a un Cicle formatiu de Grau superior.
 • Cicles formatius: Aquí trobaràs primer els de Grau mitjà i posteriorment els de Grau Superior on hi ha una gran varietat de famílies professionals i aquests estan enfocats en la incorporació al món laboral. Si vols saber-ne més, pots visitar el web: https://fplasalle.cat/  
 • Formació no reglada: Es tracta de cursos específics no regulats pel Ministeri d’Educació i formació professional.
 • Formació professional per a l’Ocupació: Són estudis que tenen com a objectiu millorar les competències professionals tant de persones aturades com ocupades.
 • Estudiar idiomes: Pots adquirir certificats oficials d’idiomes.

En el cas que no hagis superat l’ESO tens aquestes opcions:  

 • Programes de Formació i Inserció: Es tracta d’ensenyaments de caràcter pràctic per accedir dins l’àmbit laboral.
 • Realitzar la prova d’accés a Cicles Formatius de Grau mitjà
 • Dur a terme el curs de formació específic a Grau mitjà: Amb aquest curs pots accedir directament al cicle de Grau mitjà que vulguis.
 • Graduar-te en l’Educació Secundària Obligatòria per a adults
 • Formació professional per a l’Ocupació
 • Estudiar idiomes

No prenguis una decisió precipitada

És important que et prenguis el teu temps per a decidir quin camí escollir pel teu futur, així doncs, investiga, informat, analitza, pregunta a altres estudiants o professionals del sector, per tal que puguis recavar tota la informació que necessitis per prendre la decisió. No existeix un camí millor que un altre, tot dependrà de quin sigui el teu objectiu final.

I sobretot, no et preocupis si més endavant t’adones que la primera elecció no era la que volies, ja que dels errors s’aprèn i al final el que importa és que triïs el camí que realment vulguis fer.