El projecte educatiu lasal·lià suscita en el cor dels infants, joves i adults preguntes sobre Justícia, Solidaritat i Pau i desigs de recerca de resposta i d’accions de compromís.

En un context global en el que el situació econòmica a escala mundial ha evidenciat encara més la pobresa i desigualtat existents i amb la intenció d’englobar tota l’acció solidària de la nostra institució, neix “La Salle Solidària”, una nova marca a través de la qual es crearan sinèrgies entre la comunitat lasal·liana i la societat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones sense importar si viuen al nostre país o a qualsevol altre indret del planeta: “No importa el lloc, importen les persones”. Tota la nostra comunitat està cridada a participar d’aquesta nova macro-iniciativa que cerca confirmar que “La Salle és 100% escola, 100% solidària”.

100% escola, 100% solidària

La Justícia, la Solidaritat i la Pau, definida com a JUSP, és un dels elements identitaris i diferenciadors del programa educatiu dels nostres centres. És part de l’ADN lasal·lià. Tota la nostra comunitat hi participa activament a través del Pla d’Educació i Promoció de la JUSP, que vetlla per la promoció i l’educació dels Drets Humans i de la Infància.

La Salle compta amb dues organitzacions
que treballen per la Justícia Global

Des dels anys 90, coopera amb dues organitzacions que treballen per la Justícia Global: la Fundació PROIDE i la Fundació Comtal. La seva tasca social nodreix la programació curricular oficial de La Salle, incorporant elements didàctics que promouen i impulsen els valors de la JUSP. Des dels centres educatius es promou i facilita la participació dels alumnes i la comunitat educativa en activitats de voluntariat.

Voluntariat La Salle Solidària

Tots els centres educatius de La Salle promouen i faciliten que els alumnes i la Comunitat Educativa en general participin en activitats basades en el voluntariat de La Salle Solidària.

La comunitat lasal·liana no només coneix la realitat i aprèn a tenir-ne una visió crítica, sinó que es compromet a través de diversos programes:

El voluntariat social

El voluntariat social es fomenta des de cada Centre a través de diverses activitats que es proposen a nivell intern o extern, des de la pròpia Obra Educativa o participant dels programes que es posen en marxa des de la Fundació Comtal i des de Proide.

L’Aprenentatge i Servei (ApS)

L’Aprenentatge i Servei (ApS) és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo. Amb més de 300 entitats amb les quals hi col·laborem

L’Edu-Emprèn La Salle

L’objectiu és preparar a joves emprenedors compromesos amb el seu entorn i donar als estudiants eines per crear el seu propi projecte d’emprenedoria social, trobant un problema real del seu entorn, veient la seva viabilitat i transformar-lo en una realitat. Els projectes presentats aborden molts àmbits com la salut, l’alimentació, educació, inclusió social, residus i reciclatge. En col·laboració amb el Campus La Salle i La Salle Catalunya.

El programa FAIG

El programa FAIG que es duu a terme a l’Educació Secundària de tots els centres La Salle té com a objectiu millorar el treball cooperatiu i el treball de les intel·ligències múltiples.

Joves La Salle, voluntariat en el temps de lleure

Els alumnes de La Salle tenen la oportunitat de integrar-se a diverses associacions juvenils que promocionen el voluntariat a través de les seves activitats, com per exemple Joves La Salle o PROIDE Jove.

La comunitat universitària de La Salle-URL

La comunitat universitària de La Salle-URL també participa de l’activitat solidària de la nostra institució a través de la plataforma Tribuna+lluny i Proide Campus, que permet als que hi participen promoure els valors de la Justícia, Solidaritat i Pau a través d’accions que afavoreixen el contacte amb les realitat social dels més febles, els marginats i els desfavorits.

Voluntariat de cooperació internacional amb la Fundació Proide

Participar directament en un projecte de cooperació internacional per realitzar projectes d’infraestructura, suport educatiu i contacte amb les comunitats, als països on PROIDE treballa. La coneixença de la realitat social mitjançant diferents visites, sessions específiques i el compartir quotidià, permet descobrir tot el moviment del Sud que treballa per al canvi social.

Espais per a voluntaris lasal·lians en Comunitat

A la Comunitat Espurnes d’Emmaús que es troba a La Salle Gràcia, s’ofereixen espais per voluntaris lasal·lians. Punts de trobada, caps de setmana per a grups juvenils, capella polivalent, sales, lavabos i dutxes. També s’ofereix viure l’experiència en comunitat, amb els Germans, Associats i altres lasal·lians que en formen part.

Organitzacions per la Justícia Global

La Fundació Comtal és una organització no lucrativa que treballa a Catalunya, des de l’any 1994, perquè els infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat, així com les seves famílies, tinguin oportunitats de futur. 

La Fundació PROIDE (PROmoció i DEsenvolupament) neix l’any 1992 després de 10 anys treballant en camps de solidaritat a l’Àfrica amb l’objectiu de garantir el dret a l’educació a l’Àfrica i l’Amèrica Llatina, i promoure una educació transformadora a Catalunya. 

Promoció de la Justícia,
Solidaritat i Pau

La nostra comunitat educativa participa anualment en campanyes de solidaritat en favor del Quart Món a través de Fundació Comtal i del Tercer Món a través de PROIDE. A banda d’això, també participem en campanyes que es promouen des de l’Església i altres entitats socials de l’entorn o del mateix centre. També ens comprometem en campanyes urgents, sorgides de situacions excepcionals, com urgències humanitàries, el terratrèmol d’Haití, l’huracà de Filipines o la crisi humanitàira dels refugiats.
En l’àmbit institucional, cada centre celebra el Dia Escolar de la No-violència i de la Pau entorn del dia 30 de gener.

Suma’t a la Solidaritat

T’interessa participar amb La Salle Solidària? El teu temps i els teus coneixements poden ser de gran vàlua per a nosaltres!

Si tens una  idea que voldries transformar en una acció solidària, vols organitzar una activitat per a recaptar fons per als nostres projectes o simplement vols fer-te voluntari envia’ns un e-mail a [email protected].

També pots fer un donatiu amb el qual col·laboraràs amb els nostres projectes.