Està Justificada una intervenció armada per Construir la Pau? 4t Fòrum de Deb(v)at 

  • 10 d'abril de 2025

La final del Fòrum de Deb(v)at va reunir més de 200 alumnes de 15 escoles de La Salle Catalunya, juntament amb el professorat acompanyant. Els participants, alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat, van debatre sobre si està justificada una intervenció armada per construir la pau. La jornada, celebrada a La Salle Comtal (Barcelona) el 9 d’abril, va incloure les fases finals dels debats i diverses activitats per aprofundir en el tema. 

Durant el Fòrum, es van realitzar quatre tallers que van permetre als alumnes explorar diferents perspectives sobre la pau i la no-violència. El taller “Fem les paus” va abordar els valors de la no-violència i la pau, destacant com aquests valors han estat presents en les primeres religions i continuen sent rellevants avui dia. Xavier Garí va guiar els alumnes en aquesta reflexió, ajudant-los a comprendre la importància de la pau en la història i en la vida quotidiana. 

El taller “És possible l’autodefensa no-violenta?” va ser conduït per Martí Olivella, qui va plantejar la idea de crear grups d’autodefensa no violenta per protegir els drets i llibertats. Els alumnes van debatre sobre la viabilitat d’aquesta proposta i van explorar com la defensa no armada podria ser una resposta efectiva davant d’una invasió o agressió. 

En el taller “Una vida contra les armes”, Pepe Beunza va compartir el seu testimoni com el primer objector de consciència a Espanya. Els alumnes van aprendre sobre el significat de ser objector de consciència i van reflexionar sobre les implicacions del servei militar obligatori. Aquest taller va oferir una perspectiva personal i emotiva sobre la lluita contra les armes. 

Finalment, el taller “Mobilitza’t per la pau” va ser dirigit per Pilar Massana, qui va repassar les lluites per la pau que han marcat la seva vida. Els alumnes van conèixer diferents moviments pacifistes i van discutir sobre com poden contribuir a la construcció d’un món més pacífic. Aquest taller va inspirar els participants a actuar en favor de la pau en les seves comunitats. La jornada va concloure amb la taula rodona “En un món convuls: la pau enlloc? La pau en joc” amb la participació del periodista de TV3 Lluís Caelles i el politòleg Jordi Armadans.  

La final de Batxillerat va ser molt disputada entre La Salle Congrés i La Salle Manlleu, resultant guanyadora La Salle Manlleu. Pel que fa a la final d’ESO, La Salle Reus es va imposar a La Salle Santa Coloma. Amb aquests resultats, els alumnes van demostrar un alt nivell d’argumentació i reflexió crítica.  

Aquesta quarta edició de Deb(v)at va ser una oportunitat única per als alumnes de reflexionar profundament sobre temes de gran rellevància social i política, i de desenvolupar les seves habilitats d’argumentació i pensament crític. 

Si voleu veure la final sencera la trobareu al nostre canal de YouTube: https://www.youtube.com/live/0xZORA-xh2Y?si=me6t5ATyC7d3LEfu