Gestió de les emocions en l’educació secundària

  • 22 de maig de 2024

Avui dia la gestió de les emocions és un tema cada cop més important dins la nostra societat. Aprendre a gestionar les nostres emocions no és una tasca fàcil, i menys per als joves que viuen molt més intensament tot el que senten. Per dur a terme aquesta gestió s’han de posar en pràctica una sèrie d’instruments i recursos que els permetin treballar les emocions d’una manera còmoda i senzilla.

Des de la Salle Sant Celoni, ens donen un conjunt de consells i recomanacions per ajudar als més joves a entendre i a agafar les regnes de les seves pròpies emocions.

5 Consells per ajudar els adolescents a gestionar les seves emocions

  1. Identificar les emocions: el primer pas per gestionar-les és identificar l’emoció que s’està experimentant: ràbia, tristesa, alegria, por, etc. És important que els joves entenguin com influeixen aquestes emocions en el seu comportament i que no les reprimeixin. El paper dels pares i mares i educadors/es és clau en aquesta tasca.
  2. Escolta activa: és necessari fomentar la comunicació oberta i sincera dins de casa i a l’escola. Si es troben dins un ambient on se senten còmodes per expressar-se, sense por a ser jutjats, els ajudarà a sentir-se segurs amb si mateixos i a processar les seves emocions.
  3. Validació emocional: és important que tant pares i mares com educadors/es validin les emocions dels adolescents, respectant-les i entenent-les. En aquest sentit, és molt important practicar l’empatia, la capacitat de posar-se en el lloc de l’altre i entendre com se senten. A partir d’aquí, es poden desenvolupar relacions més positives i entorns més segurs.
  4. Fomentar activitats saludables: promoure la realització d’activitats físiques els ajudarà a alliberar tensions i millorar el seu benestar emocional. Tanmateix, existeixen diversos instruments i recursos tals com tècniques de respiració, relaxació i autocontrol, que els pot ajudar a calmar-se i recuperar l’equilibri en moments d’estrès i intensitat emocional. 
  5. Transformar les emocions: per poder avançar en la gestió de les nostres emocions, és útil preguntar-se: Què puc fer per sentir-me millor? Els joves s’han d’escoltar i han de dedicar un temps a prendre decisions sobre què han de fer i com ho han de fer. A més, és important que els joves siguin capaços de demanar ajuda quan ho necessitin.

És important recolzar-los

En definitiva, recolzar als joves en el seu viatge emocional els ajudarà a desenvolupar habilitats d’autogestió i benestar a llarg termini. Si empatitzem amb ells/es, els/les comprenem i mantenim una comunicació efectiva, podrem ajudar-los a gestionar de la millor manera les seves emocions.

D’altra banda, la millor manera que tenim per ajudar als adolescents amb les seves emocions és mirar-nos a nosaltres mateixos, ja que nosaltres som el seu model.