Coneixem el Pla d’Urgell amb La Salle Mollerussa

  • 30 de novembre de 2021

Si veniu a visitar El Pla d’Urgell, aquesta petita comarca d’interior, singular i atractiva, i banyada pels canals d’Urgell, hi trobareu moltes coses per descobrir i que us sorprendran. En aquest article, us en recomanem tres: Per conèixer com vam passar de ser una comarca seca i gens productiva a ser considerats el jardí o rebost de Catalunya és de visita obligada l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, un centre d’interpretació on s’explica d’una manera amena i didàctica com s’ha transformat el territori gràcies a la construcció dels canals d’Urgell. Durant la visita farem un viatge en el temps que ens traslladarà 150 anys enrere, i hi veurem com va ser l’abans, el durant i el després de la construcció dels canals i com els nostres avantpassats van viure tot aquest procés de canvi.

Per completar la visita, i units pel mateix fil conductor -l’aigua-, sense moure’ns de Mollerussa trobem el Museu dels Vestits de Paper, únic en la seva categoria i amb peces considerades autèntiques meravelles. Aquest museu respon a una demanda que era gairebé obligada, i així s’ha reconegut una tradició de més de 50 anys arrelada a Mollerussa i una forma d’art poc coneguda fora d’aquesta ciutat. Un dels principals objectius del museu és precisament donar a conèixer aquesta forma de creació, de disseny i de treball fruit de tots els participants, perquè és gràcies a ells que avui podem comptar amb més de noranta vestits exposats.

I, paisatgísticament parlant, trobem el tercer vèrtex d’aquest escenari: l’estany d’Ivars i Vila-sana. És considerat el més gran en superfície de la Catalunya interior. Els 6 quilòmetres de perímetre es poden recórrer íntegrament a peu, en bicicleta o a cavall. En un lloc panoràmic privilegiat hi trobem la Masia de Cal Sinén, que acull el punt d’informació i el centre d’interpretació de l’estany, que s’ha convertit d’ençà de la seva recuperació l’any 2005 en una de les principals zones humides del país i un punt estratègic per a molts ocells aquàtics. S’hi poden observar fins a 256 espècies diferents, algunes d’elles considerades de protecció prioritària, rareses o fins i tot excepcionals a Catalunya.