Mari Carmen Moreno: “Si els nens i nenes ja eren el centre de l’aprenentatge, amb l’NCA encara ho són més”

  • 30 de juny de 2021

Parlem amb la Mari Carmen Moreno, mestra de 2n de Primària, responsable de l’Aprenentatge Cooperatiu i membre de la comissió NCA de La Salle Torreforta.

Hola, què tal? Com estàs?
Hola, estic molt bé, gaudint encara de les emocions que comporta el final de curs, i més aquest curs tan especial i emotiu. Estic més contenta que el curs passat, ja que hem pogut gaudir personalment d’aquests bonics moments del final del curs.

En què creus que ha canviat l’ensenyament i la tasca del professor/a arrel del viscut a causa de la Covid-19?
Penso que la situació actual encara ens ha apropat més als nens i a les famílies pel que fa a les emocions; tot i que els protocols ens han distanciat físicament, a nivell emocional ens ha provocat situacions d’apropament personal.

Les vivències tecnològiques del curs passat i les eines utilitzades aquest curs ens han apropat als nens i les famílies, i ha provocat que ens reinventem i superem . Ha estat tot un aprenentatge personal.

Ets la responsable de l’aprenentatge cooperatiu del centre. En què consisteix la teva tasca?
En realitat érem un petit grup de mestres format per un company de Primària, una companya de l’ESO i jo mateixa. Al començament, quan només coneixíem una mica, vam intentar motivar i acompanyar als nostres companys. Els meus companys van fer grans esforços i amb molt bona voluntat, tots plegats hem aconseguit que actualment l’Aprenentatge Cooperatiu sigui un hàbit que ni tan sols ens plantegem, penso que l’incorporem en diferents activitats a l’aula i fora d’ella, sense pensar-hi, de forma espontània.

Què creus que aporta l’NCA a l’aprenentatge dels infants?
L’aportació principal, segons la meva opinió, és que els nens són el centre de l’aprenentatge. Si abans ho eren, amb NCA encara ho són més. Vivencien l’aprenentatge i per tant el fan més significatiu, els provoca curiositat pels nous aprenentatges. Els ajuda en el seu creixement personal.

Com esteu treballant l’NCA des del vostre centre de cara el curs vinent?
La Salle Torreforta va ser l’escola pilot del NCA i això fa que a la nostra escola anem aprenent a portar a terme NCA des de fa uns anys. El curs vinent, arriba NCA a infantil i a Primària, el tindrem a tots els cursos, fins ara el teníem de 1r a 4rt de Primària.

Així, continuarem incorporant-lo amb interès i amb la més bona voluntat. Segur que ens ensortirem!

Acaba la següent frase: Per a mi la docència és…
És difícil dir-ho amb una sola paraula….La docència és molt: vocació, sentiment, emoció, il·lusió,  provocar inquietuds i curiositat, empatia, equip, acompanyament, escolta, aprenentatge (dels nens aprenc cada dia i me n’adono, que a mida que passen els anys, aprenc més coses d’ells que ells de mi).