Montardit: “Han estat dies molt durs, però veure una família agraïda és la millor de les recompenses”

  • 30 de juny de 2020

Parlem amb Marta Montardit, Secretària Acadèmica de La Salle Manresa

Tanquem un curs excepcional, quina valoració en fas?
Ha estat un curs que recordarem sempre més. Ha estat una muntanya russa en molts sentits, però hem sabut convertir una situació crítica en una oportunitat per aprendre i millorar en diferents aspectes, personals i laborals. Per tant, tot i haver estat molt dur en alguns moments, la valoració és positiva.

Quina és la teva tasca al centre i com va canviar durant el confinament?
Aquest mes de juny ha fet 12 anys que vaig entrar a l’escola com a secretària acadèmica. També porto els temes de Recursos Laborals de l’escola i Comunicació.
Hem tingut totes les facilitats per part de la Institució per poder fer teletreball. Hem pogut treballar perfectament des de casa, teníem control remot amb l’ordinador de l’escola i amb la majoria de programes que treballem només necessites connexió a Internet. Evidentment ens hem hagut d’adaptar a una altra manera de treballar i gestionar la feina. El contacte diari amb pares i professors és necessari i el procés de moltes tasques ha estat més feixuc. Però tothom s’ha adaptat molt bé, amb molta predisposició i això ha facilitat que tot tiri endavant amb èxit.

Una de les teves tasques és la preinscripció de l’alumnat, que aquest any s’ha hagut de fer telemàticament, com ha anat aquest procés?
Ha estat un dels canvis de metodologia més significatius, sobre tot per a les famílies. Hem intentat que en tot moment se sentissin acompanyades, com si fóssim a l’escola. L’atenció telefònica ha estat molt important. Vam veure que la tasca més important durant el període de preinscripcions era que les famílies tinguessin la seguretat que feien la preinscripció correctament, que l’escola l’havia rebut i estava tot bé. Aquesta part ens ha portat molta més feina del que és habitual, però per contra totes les dades que havíem d’introduir nosaltres en l’aplicatiu del Departament d’Educació ja ens ha vingut fet, i només havíem de validar les dades.
Aquesta situació ha obligat al Departament d’Educació a fer un canvi en la presentació de les sol·licituds de preinscripció al que semblava que era una mica reticent, però que crec que era necessari. La tendència de les empreses i de l’Administració és que cada vegada es puguin anar fent més tràmits telemàticament.

Què és el que més has trobat a faltar del centre durant aquests mesos?
Sens dubte el contacte amb els companys. Tot i haver-nos vist en videoconferències i no haguem perdut el contacte, no és el mateix que donar-nos el bon dia, compartir un cafè, riures…

Què has après amb aquesta situació que ens ha tocat viure?
Els primers que ens han donat una lliçó han estat els nens. Tots haguéssim dit que no podrien estar una setmana tancats a casa i ho han fet dos mesos i amb nota!
M’ha reafirmat el que ja sabia, i és que la nostra feina no té preu. La capacitat dels meus companys d’adaptar-se, d’acompanyar als nostres alumnes, viure les seves situacions personals…
Aquests dies estem fent el lliurament dels informes i estem rebent moltes felicitacions per part de les famílies per la feina feta durant el confinament. Ha estat la millor Jornada de Portes Obertes! Hem entrat a les cases i això ha ajudat al fet que els pares coneguin el tarannà lasal·lià que els expliquem sobre el paper, com els 5 minuts de reflexió que fem cada matí, la importància que donem a l’acompanyament, les tutories…
Han estat dies molt durs, però veure una família agraïda és la millor de les recompenses. Això no hagués estat possible sense un claustre tan compromès que estima la seva feina.
I personalment he après que no necessitem tant per estar bé. Sembla que haguem d’ocupar l’agenda cada dia amb activitats, extraescolars, tot el dia fora de casa, un ritme frenètic… quan el millor dels plans pot ser estar a casa compartint jocs de taula amb la família, per exemple.