Dolors Arumí: “36 anys en aquesta Institució són molts i La Salle Manlleu ja és part de la meva vida”

  • 31 de maig de 2022

Parlem amb Dolors Arumí, Cap d’Estudis d’ESO de La Salle Manlleu i professora de socials. Després de 14 anys com a Cap d’Estudis, la Dolors deixa enguany el càrrec.

Com estàs vivint aquest final de curs?

Com tots els finals de curs, molt estressada. Amb una gran diferència, i, potser, amb una mica de recança o enyor, ja que penso que moltes de les coses que estic fent aquests dies (horaris de final de curs, preparació del proper curs…) són l’última vegada que les faig. I a mi, aquestes tasques d’organització m’agraden molt.

Has estat molts anys Cap d’Estudis a Manlleu i aquest any deixes el càrrec. Quin balanç en fas de tot aquest temps?

Sí, uns 14 anys si no ho recordo malament. Han estat uns anys força intensos i durs, sobretot aquests darrers amb tot el que hem passat. I també tenint en compte la població que tenim a l’escola i a Manlleu, evidentment.

He après molt en aquests 14 anys de cap d’estudis: a escoltar alumnes i companys, a resoldre conflictes de forma creativa, …

Com ha canviat l’educació o el dia a dia dels centres durant tots aquests anys que fa que estàs a La Salle Manlleu?

Ufff! Moltíssim!!! 36 anys són molts i molts canvis a tots nivells; moltes reformes, molts canvis socials i culturals. Els primers anys, per exemple, ni es parlava de nouvinguts, ara, a la nostra escola, n’hi ha més del 30%, amb tot el que això comporta. Canvis de mentalitat en els alumnes i en les famílies. Canvis en el municipi que ens afecten a l’escola…

Ets professora de socials a 3r d’ESO. Sabent com són els nois i noies a aquesta edat, quins objectius et marques en les teves classes, més enllà d’aprendre el contingut que pertoca.

Que siguin ciutadans amb tot el que aquest concepte comporta: coneixedors i crítics amb el que els envolta (amb la política, amb la societat en què viuen…) Que coneguin i estimin el seu poble, les seves arrels…

Però són objectius molt complicats d’assolir ara. Anys enrere potser era més fàcil i segurament s’aconseguia més. Si més no sempre n’hi havia algun que es recordava moltíssim de les classes que fèiem. Ara tenen moltes distraccions i poc interès pel que passa més enllà de les seves xarxes socials.

Què significa per a tu La Salle Manlleu?

36 anys en aquesta institució són molts i La Salle Manlleu ja és part de la meva vida; no és solament una feina, és ja una manera de fer i de pensar que va molt lligada a la meva persona.

Respon en format breu:

Una pel·lícula: No soc gaire cinèfila. N’hi hauria moltes que m’han agradat.. però una en concret… ara no en recordo cap que m’hagi marcat en especial.

• Una ciutat: Pot ser un poble? M’encanten els poblets petits i si són medievals com Besalú, Peratallada, Begergue… encara millor.

Un poble: el meu! Manlleu. Soc molt manlleuenca

• Un plat: la truita amb patates i ceba

Què és el que més t’agrada fer en el teu temps lliure? Soc una addicta a l’scrap, és la meva gran passió. És la meva vàlvula d’escapament. Quan faig scrap em marxen totes les cabòries de la setmana.