Com identifiquem una bona escola? Què s’ha de tenir en compte?

  • 24 de gener de 2024

Escollir la millor escola per portar als nostres fills/es no és gens fàcil. Hi ha molts factors que s’han de tenir en compte a l’hora de prendre aquesta decisió, ja que això influirà en el seu correcte desenvolupament. És molt important informar-se bé abans de triar l’escola que més s’adapti a les nostres expectatives, així com a les necessitats dels nostres fills/es. 

Des de la Salle Tarragona, ens donen una sèrie de consells que haurem de tenir en compte a l’hora de decidir a quin centre educatiu portarem als més petits/es de la casa.

9 factors a tenir en compte a l’hora d’escollir una escola:

  1. Projecte educatiu del centre. S’ha de valorar la manera d’ensenyar de l’escola, si encaixa amb els nostres valors i és coherent amb el que estem buscant, així com valorar el caràcter propi del centre.
  2. Docents i personal de suport. És crucial conèixer l’equip de docents que atendrà els nostres fills/es, així com tenir en compte si el centre disposa d’un equip psicopedagog ben preparat. 
  3. Idiomes. Cal valorar les possibilitats que ofereix el centre a l’hora d’estudiar amb més d’una llengua, ja que aquest fet els hi obrirà més portes als nostres fills/es en un futur. 
  4. Serveis del centre. Tenir en compte els serveis que ofereix el centre ens ajudarà a millorar la conciliació familiar i laboral. Disposar de servei d’acollida, de menjador, d’activitats extraescolars, entre d’altres, són alguns factors a tenir en consideració.
  5. Instal·lacions. Cal fixar-se si l’escola disposa d’espais amplis i ben il·luminats, espais que propiciïn el bon aprenentatge, així com que siguin còmodes i agradables. 
  6. Relació de l’escola amb les famílies. És important veure quina implicació arriben a tenir les famílies en les decisions del centre, com serà la comunicació amb el tutor/a, si utilitzen aplicacions mòbils específiques, entre d’altres. Així com, veure les relacions que té l’escola amb altres centres o projectes comunitaris de l’entorn.  
  7. Particularitats dels nostres fills/es. És fonamental tenir en compte els interessos, necessitats, i particularitats dels infants, per tal d’escollir l’escola que millor impulsi les seves capacitats. 
  8. Ús adequat de la tecnologia: Una escola moderna ha d’integrar adequadament la tecnologia a l’aula. Això inclou l’ús de recursos digitals, eines d’aprenentatge en línia i la promoció de la literatura digital. L’objectiu és preparar els alumnes per a un món cada vegada més tecnològic i proporcionar-los les habilitats necessàries per afrontar els reptes futurs.
  9. Escola sostenible: Una escola compromesa amb la sostenibilitat demostra responsabilitat ambiental i social. Això pot incloure pràctiques ecològiques, programes educatius sobre sostenibilitat, i la creació d’un entorn escolar que promogui la consciència ambiental entre els estudiants.

Com podem informar-nos?

La millor manera d’informar-se és anant a visitar el centre, ja sigui en una jornada de portes obertes o demanant una entrevista i visita individualitzada. Allà tindreu l’oportunitat de parlar amb l’equip docent i amb les famílies que hi porten els seus fills/es, i fer-los totes les preguntes que us rondin pel cap. D’altra banda, també cal que mireu la web i les xarxes socials de l’escola, ja que també en podreu treure força informació.

Un cop tingueu tota la informació que necessiteu, és hora de posar-la sobre la taula i valorar totes les opcions per tal d’escollir el centre que més s’apropi a les vostres expectatives. A banda de buscar l’excel·lència acadèmica, també s’ha de mirar més enllà. Una escola de qualitat ha de tenir una visió completa que no només se centri en els estudis, sinó també en el benestar dels alumnes, la col·laboració amb les famílies i la preparació per a un futur global i tecnològic.